Godiva Place

  • Client: Godiva Place
  • Location: Lower Ford Street, Coventry
  • Requirements: A flexible brick finish to be installed on-site
  • Solution: P-Clad

This £47.5m scheme for Coventry University was designed to provide student accommodation with a social hub, sports facility and parking as part of the university campus in Coventry city centre.

Architects Lewis and Hickey designed the 24,500m² project for developer Regents Godiva, and were restricted by height limitations due to affecting views of historic buildings and daylight for adjacent residential properties. This means that the 5 block project varies in height between 4-9 storeys.

With a mix of studios, ‘twudios’ and cluster accommodation units, the student accommodation block provides a total of 772 bedrooms. Designed with a perimeter block to create a defined edge and shield from the noise and pollution of the nearby dual carriageway, the building also has a number of finger blocks that maximise daylight penetration to the interior spaces.

The development was constructed using a rapid erect, light-gauged, steel framed wall system with concrete floor slabs. The building was then sheathed in cement particle boards and our P-Clad system was installed onto horizontal rails. These rails were attached to the Nvelope helping hand bracket and vertical rail support system, which also incorporates an insulation element in the air gap behind.

We supplied circa 5,350m² of P-Clad along with Michelmersh First Quality Facings brick slips that were specially cut to 25mm thick for the project, including corner slips and special angles. These were sent in staged deliveries over the course of 18 months.

Eurobrick was one of a number of cladding materials used to create the overall innovative design and eye catching exterior of Godiva Place.

Godiva Place exterior detail